Expositie Voerman: stof tot nadenken

Een van de intrigerende maquettes van Rob VoermanNee, vrolijk word je niet van Human Comfort van Rob Voerman. En troost biedt deze tentoonstelling evenmin. Maar toch: een aanrader !

De kunstenaar toont in het Cobra Museum (Amstelveen) drie soorten werken. Ten eerste curieuze bouwsels en maquettes daarvan (zie foto). Ten tweede grafisch werk en aquarellen. En ten derde enkele films over zijn werken.

Beklemmende werken

Ik vond het grafisch werk en de aquarellen prachtig, maar tegelijkertijd beklemmend. Op heel wat van die werken gloren of voltrekken zich rampen. Of is te zien wat er ná een catastrofe overblijft van bijvoorbeeld een stad. De kunstenaar is duidelijk niet optimistisch over de toekomst van de mensheid.

Na de catastrofes zal die haar heil zoeken in de bouwsels. Soms zien die er interessant-futuristisch uit. Maar ze zijn allemaal gemaakt van materialen als karton, sloophout en gevonden voorwerpen. Ze raken dus snel in verval. Hier en daar heeft dat verval al ingezet. Ook de inrichting van de levensgrote exemplaren is oud en vervallen.

Ook werk met knipoog

Wat zal er gebeuren als de mens ook in die vergankelijke onderkomens geen beschutting meer vindt ? Ik heb geprobeerd er niet te lang bij stil te staan. Voor je het weet, krijg je er nachtmerries van.

Gelukkig is er ook werk met een knipoog te zien. Zoals een maquette van een varkensboerderij annex bejaardentehuis. Leuk bedacht, maar ook daar moet je toch niet aan denken…

Tot wanneer ?

De expositie van Rob Voerman is nog t/m 30 mei te bewonderen.

Renske Cramer

 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s