Pil met brains

Pillen worden slimmer

Vergeten om uw medicijnen in te nemen ? Geen nood ! Er is nu een pil met ingebouwde chip en antenne. Die voelt dat ze nog niet in uw maag zit. En slaat via een mobiele telefoon of computer alarm.

Therapietrouw is al vele jaren een belangrijk thema in de farmaceutische wereld. Naarmate de vergrijzing oprukt, komen er steeds meer vergeetachtige patiënten. Zij lopen soms grote risico’s als ze hun medicijnen niet of niet op tijd innemen.

Alarmsignaal voor vergeetachtigen

Regelmatig komen er dan ook producten op de markt die hen helpen om de doktersvoorschriften op te volgen. Bijvoorbeeld medicijnpotjes die draadloos aan een computer doorgeven dat ze zijn geopend. Medicijndispensers die op het juiste moment medicijnen afgeven. En pillendoosjes die je met een alarmsignaal waarschuwen.

Een vrij nieuwe ontwikkeling op dit gebied is de smart pill. De jongste loot aan die stam is ontwikkeld aan de Universiteit van Florida. Om de pil zit een dun etiketje. Daarop is met zilverhoudende nano-inkt een antenne geëtst. In de pil zit een piepkleine chip. Met behulp van sensortjes kan die dingen meten als de lichaamstemperatuur van de patiënt. Of de zuurgraad in de omgeving van de pil.

Nieuwe medicijnen testen

De chip geeft zijn bevindingen via de antenne door aan een zendertje, dat de patiënt bijvoorbeeld om zijn pols draagt. Dat zendertje stuurt de gegevens door naar een mobiele telefoon of een computer. Waarop een verpleegster of familielid van de patiënt kan ingrijpen.

De farmaceutische industrie kan met deze slimme pillen ook nieuwe medicijnen testen. Nu gebeurt dat met grote groepen proefpersonen. Die krijgen  het nieuwe medicijn of een placebo. Vervolgens moeten ze bijhouden wat ze merken van het medicament. Dat is een tijdrovende en dure methode. Dankzij smart pills kunnen de farmaceuten volstaan met veel minder proefpersonen. De testresultaten zijn veel betrouwbaarder.

Zie voor meer informatie: http://www.technologyreview.com/biomedicine/25002/?nlid=2875

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s