Cybercriminelen storten zich op netwerk-psychologie

Cybercriminelen worden steeds professioneler

Verspreiders van spam en malware zoeken mensen die hebben doorgeleerd in de psychologie. Die moeten helpen bij het ontginnen van nieuwe markten: de sociale netwerken.

Fascinerend vind ik de wapenwedloop tussen computercriminelen en hun bestrijders ! Ik sta versteld van de vindingrijkheid waarmee ze elkaar steeds weer aftroeven. Het beangstigende is wel dat de criminelen aan de winnende hand lijken te zijn…

Nepprofielen eerste stap

Het was te verwachten dat spammers zich op sociale netwerken zouden richten. Die trekken veel bezoekers en dus is er veel te verdienen. Mensen zijn op die netwerken minder op hun hoede voor spam dan bij het checken van hun e-mail.

Hoe krijgen die spammers dat voor elkaar ? Eerst maak je een aantal nepprofielen aan. Dan creëer je een aantrekkelijke groep, waar gegarandeerd veel mensen lid van worden. Werf daar ‘vrienden’ met de neppers. Als je het handig aanpakt, groeit die vriendenschare snel aan.

Hacken ook via netwerken

Dat vriendennetwerk trakteer je langs slinkse wegen op spam. Tegelijkertijd verzamel je allerlei persoonlijke gegevens van de netwerkgebruikers, zoals hun contacten. Die mensen stuur je ook weer spam. Simple comme bonjour, zouden de Fransen zeggen.

Ook hackers maken gebruik van de sociale netwerken. Je kunt er criminele activiteiten ontplooien zonder dat het erg in de gaten loopt. Deze week werd bekend, dat hackers maandenlang geheime informatie hebben afgetapt van sites van de Indiase overheid.

Dataverkeer via Twitter

Hoe gingen zij te werk ? Op de ‘traditionele’ wijze: ze installeerden malware op de computers van belangrijke mensen bij de betrokken overheidsorganen. Die malware gaf de gegevens door aan het netwerk van de hackers.

Het nieuwe was, dat het dataverkeer liep via sociale-netwerksites als Twitter en Google Groups. Antivirusprogrammatuur merkt dat niet altijd. Systeembeheerders kregen het dus niet snel in de gaten.

Meer dan techniek voor bestrijding

Uiteraard werken de cybercrime-bestrijders hard aan een oplossing voor deze problemen. Maar duidelijk is wel dat je meer dan alleen technische middelen moet inzetten om de criminelen een stapje voor te blijven. Wordt vervolgd…

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Cybercriminelen storten zich op netwerk-psychologie

  1. Pingback: Verliezen van cybercriminelen is geen optie « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s