Toch maar emigreren ?

Bezuinigingen op komst

In het eerste kwartaal van 2010 dacht maar 26 % van de Nederlanders dat het de komende 12 maanden economisch slechter zal gaan. In het laatste kwartaal van 2009 was dat nog 44 %. En 70 % gaf de economie een voldoende (was 65 %).

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daar kijk ik van op ! Er zijn drie mogelijkheden: of de steekproef (1081 mensen) was te klein. Of de bevraagde personen houden het nieuws onvoldoende bij. Of ik ben te pessimistisch ?

Bezuinigingsvoorstellen ingrijpend

Nee, wacht ! De deelnemers aan het onderzoek wisten natuurlijk nog niet met wat voor bezuinigingsvoorstellen De Ambtenaren zouden komen. Die zijn immers gisteren pas gepresenteerd. Ze zijn op veel punten ingrijpender dan velen verwachtten. En ze voorspellen dus niet veel goeds.

De meeste Nederlanders zullen diep in de buidel moeten tasten om de gevolgen van de economische crisis te helpen opvangen. Weinigen lijken nog te beseffen hóe diep. Maar sommige markten lopen al vooruit op de ontwikkelingen. De huizenmarkt staat op instorten door de dreigende maatregelen tegen de hypotheekrente-aftrek.

Het wordt slechter

Het wordt dus een heel spannende tijd. De politieke partijen moeten een deel van de ambtelijke snoeivoorstellen overnemen in hun partijprogramma’s. En na de verkiezingen moeten kabinet en politiek knopen doorhakken. Dan zal pas echt duidelijk worden hoeveel slechter ‘we’ het in dit land gaan krijgen. Toch maar emigreren ?

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s