Nog een chocolaatje ? Bakkie erbij ?

Nespresso betaalbaarder ?

Een heerlijke combinatie: een pittig kopje koffie met een lekker stukje chocolade erbij ! Over beide genotsmiddelen is verheugend nieuws.

Wat de koffie betreft: koffie voor Nespressomachines wordt misschien goedkoper. En minimaal 4 kopjes koffie per dag helpen tegen hartritmestoornissen. Verder is weer eens gebleken dat chocolade goed is voor hart- en bloedvaten.

Je waant je in Italië

Blijkens een recente test van de Consumentenbond smaakt Nespresso-koffie nog beter dan koffie uit echte espressomachines. En inderdaad: als je je ogen sluit bij zo’n kopje espresso, waan je je echt even in Italië.

Een nadeel is dat de koffiecupjes voor de machines duur zijn (vanaf ruim 30 cent/stuk). De prijs kon jarenlang hoog blijven doordat de Zwitserse producent Nestlé de markt heeft afgetimmerd met patenten.

Cupjesoorlog op komst

Sara Lee heeft daar nu wat op gevonden. Het Amerikaanse concern brengt eigen cupjes voor de Nespresso-machines op de markt. Ze zijn vanaf volgende week in Franse supermarkten te koop onder de naam L’or. Slaan ze daar aan, dan komen ze misschien ook in Nederland op de markt.

Kortom: er zou wel eens een koffiecupjes-prijsoorlog kunnen ontstaan. Als groot fan van goede koffie ben ik erg benieuwd. Zowel naar de smaak van de Sara Lee-cupjes als naar de ontwikkelingen aan het prijzenfront.

Koffie: geen hartklachten

Ik heb altijd gedacht dat koffie niet goed was voor mensen met hartklachten. Maar wat blijkt: bij een consumptie van minimaal 4 kopjes per dag heb je 18 % minder kans om met hartritmestoornissen in het ziekenhuis terecht te komen.

En wie het veiligheidshalve bij 1 kopje per dag houdt, verkleint dat risico met ‘maar’ 7 procent. Dat staat in een recent Amerikaans onderzoek onder ruim 130.000 mensen naar de invloed van koffie op hartritmestoornissen. (Meer informatie: http://americanheart.mediaroom.com/index.php?s=43&item=973).

Chocolade goed voor hart

Nog meer goed nieuws voor hart- en bloedvaten komt uit Duitsland. Daar hebben onderzoekers aangetoond dat chocolade het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ze volgden tien jaar lang een groep van zo’n 20.000 mensen tussen 35 en 65 jaar. Een groep at per dag gemiddeld 7,5 gram chocolade, een andere 1,7 gram.

Mensen uit de eerste groep bleken uiteindelijk een lagere bloeddruk te hebben. Ook liepen zij minder risico op een hartaanval. Dat is te danken aan de  antioxidanten (flavanolen) in cacao.
De resultaten van het onderzoek worden vandaag gepubliceerd in het vaktijdschrift European Heart Journal.  (Zie ook http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2010/03/18/).

Maar chocola blijft… een dikmaker

Overigens is het bepaald niet de eerste keer dat de gunstige invloed van chocolade op de gezondheid is onderzocht. In Nederland is dat gebeurd tussen 1960 en 2006. Die resultaten logen er ook niet om. Wie dagelijks 10 gram pure of 13 gram melkchocolade eet, brengt het overlijdensrisico als gevolg van hart- en vaatziekten met de helft terug.

Nog zo’n lekker paaseitje dan ? Of meteen maar een heel chocolade-paashaasje ? Het is tenslotte maar een keer per jaar Pasen. Of eh… toch maar niet ? Tenslotte zit er ook suiker in chocolade en daarvan word je weer dik. <Zucht.> Het is ook altijd wat ! Dan maar alleen een kopje koffie…

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s