Deeltjesversneller duur, fascinerend en… eng

Deeltjesversneller fascinerend en... eng

Vanaf vandaag gaat de veelbesproken deeltjesversneller bij de Frans-Zwitserse grens op volle toeren draaien. Ik vind het fascinerend, maar toch ook wel een beetje eng.

In de versneller laten de onderzoekers bundels met protonen (de bouwstenen van atomen) op elkaar botsen. Daarbij ontstaan fragmenten die kennis moeten opleveren over de allerkleinste bouwsteentjes van de materie.

Komen er zwarte gaten ?

Zo komen we o.a. meer te weten over het ontstaan van het heelal, 13 miljard jaar geleden. Dat is natuurlijk buitengewoon boeiend ! Ik ben erg benieuwd wat de botsingen opleveren. Maar er kleeft ook iets griezeligs aan die experimenten.

Sommige wetenschappers vrezen dat bij de proeven kleine ‘zwarte gaten’  ontstaan. Die zouden leiden tot de ondergang van de aarde. Over deze theorie zijn zelfs rechtszaken gevoerd. Maar die hebben niet geleid tot een verbod van de proeven.

Koelsystemen cruciaal

Verder komt bij de proeven enorm veel warmte vrij. Het wordt in de installatie maar liefst 100.000 keer zo heet als in de kern van de zon ! Dankzij koelsystemen blijft de temperatuur van de deeltjesversneller op ca. min 271 graden steken.
Maar je moet er niet aan denken wat er gebeurt als zo’n systeem uitvalt en back up-systemen en andere veiligheidsmaatregelen haperen. Eerdere storingen hebben al aangetoond dat de installatie niet bepaald fail safe is.

Bijvangst aan kennis

Het project heeft tot dusverre ruim 6 miljard euro gekost. Dat geld had volgens tegenstanders beter besteed kunnen worden. Denk aan bestrijding van honger, armoede, onrecht, milieuproblemen. Daar zit wat in.
Aan de andere kant levert dit soort fundamenteel onderzoek vaak veel extra kennis op. Kennis die de wetenschap en dus de mensheid ook op allerlei andere gebieden vooruit helpt. Laten we dus hopen dat de proeven goed verlopen en dat de kennis-‘bijvangst’ gigantisch zal zijn !

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Deeltjesversneller duur, fascinerend en… eng

  1. winnie zegt:

    Ik ben bang dat de aarde in tweeën breekt als het verkeerd gaat. Zeg dan maar dag met je handje…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s