Beveilig uw computersystemen !

Computercriminaliteit steeds groter probleem

Jongeren tot 27 jaar omzeilen massaal de IT-huisregels van hun werkgever. Zonder toestemming of medeweten van de IT-afdeling installeren ze de apparatuur en de applicaties die ze denken nodig te hebben. Voor hun werk of – in 43 % van de gevallen ! – voor toegang tot sociale-netwerksites.

Dat blijkt uit een onderzoek van Accenture in Amsterdam. Ondernemingen zouden dus wat meer moeten inspelen op de technologische behoeften van die doelgroep, vindt het organisatie-adviesbureau. Anders wordt het lastiger om mensen vast te houden en nieuwe mensen aan te trekken.

Gecontroleerd toelaten

Bovendien denk ik dat je dergelijke hard- en software beter gecontroleerd kunt toelaten. Dan weet je tenminste wat er allemaal aan je computersysteem hangt. En kun je wellicht eerder ongewenst gedrag signaleren.

Zo komt cybercriminaliteit vaak van binnen uit. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Ernst & Young.  Maar liefst 1 op de 8 bedrijven heeft er vorig jaar last van gehad. Van de ondervraagden signaleerde 42 % een toename. En dat terwijl 73 % van hen cybercrime vooral als een dreiging van buitenaf ziet…

Procedures, geen investeringen

In antwoord op deze vorm van  criminaliteit ontwikkelen ondernemingen eerder procedures dan dat ze investeren in daadwerkelijke beveiliging. Op dat gebied lopen we behoorlijk achter. Meer dan een kwart van de bedrijven gebruikt nog steeds geen filtersystemen voor communicatie met de Boze Buitenwereld, zoals een firewall !

Ach ja, typisch Nederlands. Gezellig samen regeltjes bedenken en de hand op de knip houden. Erg onverstandig. Want cybercrime zal alleen maar toenemen. En dat kan je bakken met geld kosten. Hoe eerder je je daar tegen wapent, hoe beter het dus is.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s