Kristallen en moleculen voor ICT

Bijzonder kristallen en moleculen gaan mogelijk een grote rol spelen bij de overdracht en opslag van data. Twee fascinerende, ‘kleine’ nieuwtjes die op termijn grote gevolgen kunnen hebben.

Aan de Florida State University zijn multi-ferroische kristallen ontdekt. Bij een temperatuur van – 150 graden Celsius worden ze zowel ferromagnetisch als ferro-elektrisch. Als je die kristallen zou gebruiken voor data-opslag, kun je er tot een miljoen maal zoveel gegevens op kwijt dan op het materiaal van de gebruikelijke opslagmedia. Bovendien zou je die gegevens veel beter kunnen beveiligen (zowel magnetisch als elektrisch). Het zal nog een tijd duren voor dergelijke kristallen praktisch toepasbaar zijn. Maar dan opent zich een wereld van interessante mogelijkheden !

 ( Meer info:  http://www.fsu.edu/news/2010/02/11/crystal.research/.)

Optische router veel sneller

Sneller toepasbaar lijken de moleculen die aan het Georgia Institute of Technology in Atlanta zijn ontwikkeld. Daarmee kun je optische routers bouwen, waarnee transmissiesnelheden tot maar liefst twee terabyte (2.000 gigabyte) per seconde binnen bereik komen. Dat zou een uitkomst zijn, gezien het explosief toenemende internetverkeer.

Momenteel halen de snelste routers ‘maar’ zo’n 40 gigabyte per seconde. Dat komt doordat de signalen van glasvezelnetwerken in internetrouters moeten worden vertaald in/vanuit electrische signalen. Een optische router geeft de signalen meteen door, wat leidt tot een enorme tijdwinst en een geringere storingsgevoeligheid.

(Meer info: http://gtresearchnews.gatech.edu/photonic-material-switching/.)

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s